Vauvan villatakki ja -housut sekä bonusmyssy

Kirjoitettu tammikuussa 2022

Lähipiiristä kuului vauvauutisia ja lapsen ollessa parin ensimmäinen, keksin tehdä pienokaiselle ensi talvea varten lämmikettä, jonka voisi antaa vaikka ristiäislahjaksi. En ollut koskaan aiemmin tehnyt villatakkia enkä -housuja, mutta otin asettamani haasteen innolla vastaan.

Vauvat kun puetaan yleensä kaikenmaailman pastelleihin, halusin rikkoa kaavaa ja valita väriksi jotain muuta. Niinpä päädyin punertavan rusehtavaan lankaan, jonka ajattelin olevan kiva tähän asuun. Lopullisesta koosta en ole aivan varma, koska en tehnyt mallitilkkua ennen työn aloittamista ja käytin paksumpaa lankaa kuin ohjeessa. 

Lanka: Drops Merino Extra Fine setri (42)
Puikot: 3mm ja 2,5mm pyöröpuikot 
Keskusteltuani tuttavieni kanssa siitä, minkä kokoista vaatetta kannattaisi tehdä, päädyin tekemään koon 70 ohjeen mukaan, vaikka vähän poikkesinkin siitä työn edetessä. 
Aloitin takista tekemällä ensin kroppaosan. Pysyäkseni kärryillä palmikon välikierroksista hyödynsin Row Counter -sovellusta kirjanpidossa. Laskemalla kerroksia sain varmistettua tasaiset palmikot. Kroppaosa valmistui nopsasti, vaikkakin hartioiden tekeminen osissa oli hieman ärsyttävää. Tykkään kutoa työn yleensä yhtenäisenä, joten langan katkominen eri osia varten ei ollut lempipuuhaa mutta tarpeellista. Oman mieltymykseni mukaan poikkesin ohjeesta tekemällä 2o2n -resoria, vaikka ohjeessa olikin 1o1n. Takin helmaresorin tein kolmosen puikoilla, vaikka ohjeessa neuvottiin tekemään resori ohuemmilla puikoilla. Kaikki muut työn resorit tein pienemmillä 2,5mm puikoilla. 

Hihoja tehdessä aloin jo sovellella silmukkamääriä. Aloituksessa olisi pitänyt olla 42 silmukkaa ranneresorissa. Resori alkoi olla jo valmis, kun aloin katsoa sen olevan ihan hillitön. Kokeilin resoria omaan ranteeseen ja tadaa, sopiva. Eli aivan liian iso alle vuoden ikäiselle. Purku ja uusi aloitus 36 silmukalla. Tällä sain ranteesta inhimillisemmän kokoisen. Muuten tein hihan annettujen mittojen mukaan ja lisäyksiä tein niin kauan, että minulla oli jälleen ohjeenmukainen määrä silmukoita.
Hihojen yläosassa päätettiin silmukoita molemmin puolin parempaa muotoilua varten. Tein päättelyt ohjeen mukaan, mutten saanut reunasta kovinkaan tasaista. En kuitenkaan alkanut purkamaan, koska en uskonut saavani aikaan yhtään parempaakaan jälkeä. Jälkikäteen hoksasin, että olisin voinut kokeilla päättelyä kutomalla 2 silmukka  yhteen, kun nyt olin käytännössä tehnyt ylivetokavennuksia. Seuraavassa projektissa kokeilen tätä, josko jäljestä tulisi siistimpää. Paljonhan tuo ei työhön lopulta vaikuta, vaikkakin kainalosaumasta ei tullut ihan niin siisti kuin toivoin.

Housut aloitettiin tekemään nilkasta ylöspäin. Silmukoita olisi pitänyt taas olla aloituksessa paljon, joten päätin tehdä housut pienemmän koon (60) silmukkamäärillä, mutta koon 70 senttimitoilla. Neule kuitenkin joustaa kohtuullisen paljon, joten uskon leveyden silti riittävän hyvin eikä silmukkamäärissä ole lopulta eroa kuin 4 silmukkaa.
Lahkeiden tekeminen oli helppoa, mutta niiden yhdistämisessä viilasin hieman pilkkua. Ajattelin, että kun haaran etu- ja takaosassa piti tehdä 3 oikein yhteen -kavennus, että jos sen tekee samalla kohdalla koko ajan, haara lähtee kiertymään enemmän toisen lahkeen puoleen. En tiedä, oliko tämä vain omaa ajatussolmuani tai saako selityksestä mitään selvää, mutta vaihtelin sitten kavennuksen kohtaa joka toinen kerta yhden silmukan verran vasempaan ja sitten taas oikeaan. Näin sain itselleni mielenrauhaa siitä, ettei haarasauma lähde kiertämään.

Halusin, että housujen henkseleillä olisi säätömahdollisuus, joten laitoin vyötärölle kahdet napit. Ohjeessahan on vain yhdet napinlävet housuissa ja napit henkseleissä. Jos olisin ohjeen mukaan halunnut pitää napit henkseleissä, mutta mahdollistaa säädöt, olisin voinut joko tehdä kahdet napinlävet housuihin tai laittaa kahdet napit henkseleihin. Kaksi isohkoa nappia henkseleissä ei kuulostanut kuitenkaan kivalta enkä jaksanut kaksia näpinläpiäkään alkaa tekemään, joten päädyin kolmanteen vaihtoehtoon. Tein henkseleihin yhdet napinlävet ja laitoin housuihin kahdelle eri korkeudelle napit. Ajattelin tämän olevan parhaimman näköinen sekä helpoimmin toteutettavissa oleva ratkaisu: napit toimisivat etumuksen koristeina eikä tarvisi tehdä kaksia napinläpiä. Ohjeen mukaisesti henkselien pää olisi asettunut housujen sisäpuolella, mutta minun versiossani ne ovat ulkopuolella. Henkselien pää ei kuitenkaan ole pitkä napinläven jälkeen, joten lopputulos on siisti näinkin. 
Henkselitkin tuli myös sävellettyä omasta päästä. Ohjeessa oli resorihenkselit, mutta kun olin tehnyt eri resorilla koko työn, en pitänyt sitä vaihtoehtona. Mietin tekeväni ainaoikeasta henkselit, mutta mietin joustaisiko se liikaa. Päädyin sitten yhdistämään sileää ja ainaoikeaa. Ensin kokeilin tehdä henkseleistä 10 silmukkaa leveät, mutta se näytti jo liian leveältä. Päädyin muuttamaan määrää kahdeksaan, mikä oli lähempänä ohjeen seitsemää. Tein henkselien keskellä 2 silmukkaa sileää ja molemmissa reunoissa 3 silmukkaa ainaoikeaa. Kierroksen alussa nostin aina silmukan kutomatta, jolloin sain reunasta siistin. Kutoessa henkselien keskikohta nousi kuprulle ja koko henkseli kiertyi, mutta kostutuksen ja tasoksi neulaamisen jälkeen lopputulos oli suora. Saa nähdä, pysyykö se tasaisena käytössä. 

Tässä työssä oli uusia haasteita niin takin nappilistojen kuin lahkeiden liittämisenkin kanssa, mutta eivät ne niinkään vaikeita olleet. Lisäksi tätä oli kiva tehdä, kun tietää lopputuleman olevan hyödyllinen käyttövaate. Kaiken kaikkiaan olen työhön erittäin tyytyväinen ja sitä toivon saajienkin olevan!

Lisäys elokuu 2022
Kudoin vielä takin ja housujen kaveriksi kuitenkin myssyn, vaikkei se alkuperäiseen suunnitelmaani kuulunut. Tein myssyn samalla ohjeella kuin monet aiemmatkin, joista voi lukea täällä. Tein myssyn ensimmäisen ja toisen koon välistä 34 silmukalla. Vielä myssy oli lahjanannon aikaan iso, mutta kyllähän se jossain vaiheessa sopii.
Villapukukin sai iloisen vastaanoton ja moni sitä ihastelikin. Mielelläni lahjaksi aina kutimuksia teenkin, koska neuleet ovat käytännöllisiä, mutta kehut ja kyselyt aina erityisesti lämmittävät mieltä. Se osoittaa, että käsityötä arvostetaan.

Kommentit

  1. Itsekin olen neulonut myssyjä samalla ohjeella. Tuo on kyllä hyvä malli ja helppo neuloa. Sopii hyvin pienen vauvan päähän ja lämmittää mukavasti korvia ja otsaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti