Solmuilua

Julkaisematta jäänyt makrameepostaus tulee tässä! 

Kevään 2022 alussa alkoi makrameekurssi. Olin aivan ummikko tähän tekniikkaan. Tiesin kyllä, että kaikkeen tarvittavaan löytyisi ohjeet YouTubesta, mutta en ollut jaksanut alkaa tutkailemaan yksikseni. Kurssilla joku sentään oikeasti opettaa kädestä pitäen. Ongelmien ja virheiden sattuessa apu ja ratkaisu ovat lähellä ja keskusteltavissa. Kurssia pitää Kajaanissa Kainula-opisto ja opettajana on Ekotar designin yrittäjä Tiia.

Minulla oli kurssille ilmoittautuessa jo ajatuksena tehdä makrame ystäväni miehen löytävään hirvensarveen. Aloin kuitenkin epäillä, löytyykö meidän seinältä tilaa moiselle kookkaalle seinäkoristeelle. Tämän epäröinnin ja harjoituksen vuoksi aloitin pienemmällä projektilla eli amppelilla. 
Suunnittelun aloitin piirtämällä, kuten kurssin ohjaaja neuvoi. Piirrokseen mietin, minkä näköisen amppelin haluan tehdä. Lisäksi piti päättää amppelin pituus. Näiden vaiheiden jälkeen pääsinkin jo solmimaan.

Minulla ei ollut mukanani kurssilla puu- tai metallirinkulaa, joten tein lenkin ihan vain solmimalla kaksoistasosolmua, jonka jälkeen tein kääresolmun. Jatkoin amppelinaruja tasosolmulla, jolloin sain kierteiset narut. Kierteisyys jatkuu ruukkuosassa kohosolmulla, jota on tehty koko ajan kahdella samalla langalla. Halusin jättää ruukkuosan melko avoimeksi, joten siksi kohosolmut tehtiin näin. Tietenkään minulla ei myöskään ollut mukanani ruukkua, jota varten amppelia tein, joten hieman summamutikassa tuli ruukkuosa tehtyä ja sittenhän se olikin liian iso. Onneksi kotoa löytyy myös muita ruukkuja ja tähän istahti sopivasti 17cm altakasteluruukku. En halunnut tehdä pelkkää tylsää valkoista amppelia, vaan halusin siihen myös väriä. Tein amppelin kylkiin vielä mintunvihreät tasselitupsut Minimop-langasta ja valmista tuli.

Seuraava työni olikin jo sitten menossa lahjaksi. Ystäväni mainitsi ohimennen, että hänen kissalleen sellainen roikkuva peti voisi olla kiva. Olen yleensä huono keksimään mitään lahjoja, mutta tässähän olis syntymäpäivälahjaidea nätisti tarjoiltuna.
Ystäväni kodin värimaailma on hillitty, joten päädyin valitsemaan väriksi vaaleanbeigen ja langaksi Paulinan kestävyytensä vuoksi. Olin netissä näkemissäni makrameekuvissa ihastellut lehtiköynnöskuvioita ja halusin tehdä sellaisen itsekin. Siispä jälleen piirtelemään.

Keppinä tässä on 40cm harjanvartta, mutta jälkikäteen mietittynä mittaa olisi saanut olla enemmänkin. Koska harjanvarsi oli niin kalman vaalea, lakkasin sen saadakseni hieman tummuutta pintaan. Langat kiinnitin leivonpääsolmulla, mutta siihenkin olisi voinut ns. kissanpää olla parempi, koska sen olisi saanut keppiin kiristettyä kunnolla. Leivonpäät kun tuppaavat löystyä ja meinasivat tuosta lyhyehköstä kepistä jopa tippua. Tässä amatööriudesta oli haittaa, koska aloittaessani en tiennyt toisista kiinnityssolmuista, jotka olisivat voineet olla parempia kuin leivonpää.

Lehtikuvion tekeminenhän hoitui pelkillä kohosolmuilla ja työ alkoi hahmottua nopeasti paksun langan ansiosta. Jätin pikku hiljaa aina reunimmaisia lankoja ottamatta solmukuvioon, koska niiden pitäisi asettua alaosaan tulevan metallirenkaan ympärille. Renkaan ostin Sofia Knotterilta. Kun kuvio-osa oli riittävän pitkä, oli aika kiinnittää rengas. Sekin tehtiin tietääkseni kohosolmuilla. Koska halusin koko valkoisen renkaan peittyvän langalla, lisäsin irtolankoja renkaaseen. Solmun nimestä minulla ei ole tietoa, mutta tällä saatiin haluttu lopputulos. Sitten piti enää kerätä langat keskelle rengasta ja sulkea kääresolmulla sekä leikata langan päät sopivaan mittaan. Tyynyn löysin Rustasta.

Kommentit