Sawyer-villapaita ja se toinen paita

Jälleen näin Instagramissa ihanan mallin. Tällä kertaa kyseinen malli oli Sari Nordlundin Sawyer-palmikkopaita. Ostin ohjeen ja katselin langan paksuuksien mukaan sopivaa Dropsin lankavalikoimasta. Löysin Skyn, jossa on sekä merinoa että alpakkaa eli olisi varmasti pehmeä lanka. Koska ihastuin malliin niin kovasti, katselin toisenkin langan mallia varten. Toinen lanka on Dropsin Cotton Merino, jonka ajattelin olevan kevyempi kesäkäyttöä ajatellen. Tilasin molempia lankoja tarpeeksi mallia varten ja aloin lukea ohjetta hieman tarkemmin. 

Malli: Sawyer
Lanka: Drops Sky kanerva (10)
Puikot: 2,5mm sukka- ja pyöröpuikot sekä 3mm pyöröpuikot


Kaavioita katsellessani aloin katua innokkuuttani ennen ohjeeseen tutustumista. Kaaviossa on neljä erilaista palmikkoa, joissa kaikissa on eri määrä kerroksia. Eli pitäisi pysyä kartalla kaikkien neljän eri vaiheista yhtäaikaisesti. Huh huh. Onneksi puolisoni oli löytänyt Kerros Laskin -sovelluksen, jolla sai helposti laskettua työn kokonaisenkerrokset ja asetettua omat laskimensa kuvioille. Ostin premium-oikeudet ja työvälineistö oli valmis.

Aloitin paidan syksyllä 2021 ja se valmistui tammikuussa 2023. Kestosta voi jo tulkita, että työstäminen oli haastavaa ja toisinaan myös puuduttavaa. Saattaa olla sanomattakin selvää, että niistä toisista hankkimistani langoista ei tullut toista samanlaista paitaa. Tästä toisesta paidasta voit lukea lyhyesti kirjoituksen lopussa. En pitänyt sen koommin kirjaa paidan kutomisesta, joten tämä kirjoitus on muutenkin hieman tynkä eikä huomioita työvaiheista kovinkaan ole.

Tein vartalokappaleesta pidemmän kuin ohjeessa, koska halusin täyspitkän paidan. Pidemmän kroppaosan kutominen alkoi olla välillä tylsää, kun loppua ei näkynyt. Kun vihdoin loppusyksystä 2022 pääsin hartiaosioihin, alkoi paita valmistua vauhdilla. Hihat tein yhdessä hujauksessa, koska palmikkoa oli tehtävänä paljon vähemmän kuin vartalossa.




Hihojen kiinni ompelu ei ehkä sujunut aivan täydellisesti, sillä saumasta tuli tiukahko, mutta olkoon. Hihojen valmistuessa alkoi lankojen riittäminenkin huolettamaan, sillä viimeinen kerä hupeni hyvää vauhtia. Niinpä päätin jättää kaula-aukon resorin tekemättä, koska sitä varten olisi pitänyt tilata uusi kerä. Se olisi ollut kallis kerä postimaksuineen, joten kaula-aukko saa jäädä sellaiselleen. Näöllisesti se ei häiritse, mutta toki hieman kaihertaa, että työ jäi tavallaan keskeneräiseksi. Saatan ostaa lisää lankaa ja tehdäkin resorin, jos jossain käymässäni lankakaupassa myydään oikeaa väriä.




Valmista paitaa sovitellessani totesin vielä, että hihat ovatkin oikeastaan kaksi tai jopa kolme kuviokertaa liian pitkät. Purkuhommia siis taas. Mittalilin hihoille sopivan mitan ja leikkasin hihat poikki. Hihathan oli kuitenkin aloitettu ranteesta, joten silmukoiden polmiminen takaisin puikolle olikin haastavampi homma kuin olin ajatellut. Etenkin kun lanka on hieman pörröistä. Sain kuitenkin silmukat puikoille ilman karkulaisia ja kudoin ranteisiin uudet resorit purettujen tilalle. Nyt kun hihoja ei tarvitse moneen kertaan kääriä, niin eiköhän tämäkin käyttöön pääse. 

Vuoden 2022 joulukuussa sain todenteolla potkua tämän paidan tekemiseen, kun uuden idean alkoi kolkutella päässä. Halusin tehdä paidan Léttlopista ja mallin löydyttyä halusin uuden paidan kimppuun nopeasti. Siitä paidasta kirjoittelinkin jo. 

Loppuun kerron vielä niistä toisista langoista, joista ei tullutkaan toista Sawyeria. Ostin tosiaan Drops Cotton Merinoa muka toista Sawyer-projektia varten, mutta ensimmäisen työmaan selvitettyäni hylkäsin kyseisen idean. Langat saivat odotella 2023 kevääseen omaa projektiansa, jonka idea muodostui pussihihoihin ihastumisen myötä. Malli löytyi Dropsin sivuilta.

Malli: Hamptons Holiday
Lanka: Drops Cotton Merino myrskynsininen (26)
Puikot: 2,5mm sukka- ja pyöröpuikot sekä 3mm pyöröpuikot


Sawyerin jälkeen halusin jonkun yksinkertaisen projektin, jossa saisi kutoa vain sileää. Sitä saa mitä tilaa, kun oikein valitsee. Ohjeesta poiketen en tehnyt raitoja hihoihin enkä reikiä raglan-lisäyksiin, koska halusin yksinkertaisen paidan. Puoliso sai lopulta patistella tekemään paidan valmiiksi ennen uusien projektien aloittamista, koska sileän tekeminen kävikin ei niin yllättäen tylsäksi. Paita kuitenkin valmistui kesän kynnyksellä ja on päässyt jo ahkeraan käyttöön.

Kommentit