Lykke-paita

Instagram-ihastusten sarja jatkuu! Sari Nordlund onnistui luomaan jälleen uuden mallin, johon rakastuin ensinäkemällä. Kun mallin koeneulontaan avautui haku, ilmoittauduin mukaan heti. Ilokseni pääsinkin mukaan kutomaan koeneulontaan!

Malli: Lykke
Lanka: Drops Cotton Merino ruoste (25) ja sinapinkeltainen (15) 
Puikot: 2,5mm sukka- ja pyöröpuikot sekä 3mm pyöröpuikot

Paita aloitettiin takaa niskasta tason, jonka jälkeen tehtiin etuolat ennen pyöröksi yhdistämistä. En meinannut ymmärtää lukemaani aloituksessa ja taistelin pariin otteeseen selkään tulevien lisäysten kanssa. Kun luin ohjeen monennetta kertaa, valkeni lisäysperiaate vihdoin ja pääsin kunnolla työn vauhtiin. 

Paidan kutominen sujui melko vauhdikkaasta raitojen ansiosta. Oranssia pohjaväriä on kerrallaan 16 kerrosta ja keltaista raitaa 8 kerrosta. Näiden rytmittämänä aina odotin innolla värin vaihtoa. 

Hihojen aloituksesta tein itse hieman tarpeettoman hankalaa. Halusin kohdistaa aaltoileva mallin olkasauman kanssa. Tämähän tarkoitti sitä, että ennen ja jälkeen olkasauman piti poimia saman verran silmukoita. Sitä sai vähän laskeskella ja jumpata, mutta viitseliäisyys palkitsi, kun sain kohdennuksen kohdilleen. 

Uutena tuttavuutena tein ohjeen mukaan helmaan ja hihoihin tubular bind off - päättelyn, joka tekee reunasta hieman pyöristetyn. Ihan en vielä tiedä, tykkäänkö tästä pyöristetystä reunasta, mutta yllätyin iloisesti päättelyn helppoudesta. Päättely siis tehdään neulalla ja irrallisella langalla. Leikkasin itse varmuuden vuoksi aika pitkän langan kunkin osan päättelyyn, joten pitkä lanka oli ajoittain solmussa. Neulan pujottelun järjestys oli kuitenkin muutaman toistokerran jälkeen helppo muistaa ja päättely sujui joutuisasti. Reunasta tuli myös mukavan joustava. 


Tämä oli ensimmäinen paita, jonka tekemisen kellotin. Aikaa kului kokonaisuudessaan 57 tuntia. Tuntimäärä kuulostaa isolta, mutta toisaalta paidan joka toinen kerros sisältää pintaneulekuviota, jonka tekeminen on verrattain hidasta. Saatan tästä eteenpäin kellottaa muitakin töitäni, sillä on mielenkiintoista nähdä, kuinka aika voi vaihdella. 

Nordlundin monet mallit ovat kroppamitaltaan lyhyitä. Itse kun pidän ihan täyspitkistä paidoista, tein helmasta pidemmän kuin ohjeessa. Onnistuin jopa arvioimaan tämän langan menekissä hyvin.  

Kokovalintojen kanssa itselläni on selkeästi oppimisen paikka. Nordlundin ohjeissa on selkeät mitat paidasta ja kerrottu suunniteltu väljyyskin. Itse kuitenkin pidän tyköistuvista vaatteista, joten olen valinnut lähimpänä omaa ympärysmittaani olevan koon. Mallitilkuista huolimatta käsialani saattaa olla ohjeen mukaista tiukempi, jolloin tekeleeni tuppaavat olemaan turhankin istuvia ja pienehköjä. Minun on hankala hahmottaa, millainen väljyys paidassa olisi sopiva, jotta se ei olisi säkki muttei liiankaan tiukka. Istuvuus kun selviää lopullisesti oikeastaan vasta viimeistelyn jälkeen niin en sitten enää ole purkanut paitoja, vaikka ne olisivat vähän pieniä.  

Kommentit